Groot teren 2025
Voorbije woensdag, 23 april, was het, volgens de kerkelijke kalender, de feestdag van Sint-Joris. De aloude Caerte van onze gilde (1600), schrijft voor dat de gildebroeders ( en -zusters) zich dienen aan te melden voor het Groot Teren, op de maandag na de feestdag van Sint-Joris. Rekening houdend met dit gegeven, dienen wij, als gildeleden, gevolg te geven aan deze oproep en ons aan te bieden voor deze heuglijke gebeurtenis. Wat ook geschiedde….!
Het luiden der kerkklokken 28 april.
Er werd gestart op zondag 27 april. Om 16 uur boden zich, om en bij de 25 gildebroeders aan, aan de Sint-Michielskerk van Brecht. Alle in gildekledij, onder een stralende zon, met als doel: het luiden der klokken. Deze traditie, weerom volgens de aloude Caerte, gaat reeds honderden jaren terug, en dient dus absoluut in ere gehouden te worden. Daar waar vroeger aan de touwen moest getrokken (of gehangen!) worden, volstaat nu een druk op de juiste knop om de klokken in werking te stellen. Op deze wijze werden de Onze-Lieve-Vrouweklok, de Sint-Michielsklok en de Sint-Jozefklok in werking gesteld . Harmonieus en luid verspreidden de 3 klokken hun klanken over Brecht, om het teerfeest letterlijk in te luiden en aan te kondigen. Drie keer een “schof”, zoals gebruikelijk is!
Zoals onze Oude Deken schreef, diende nadien het stof ,dat zich op de klokken bevond, doorgespoeld te worden. Wat dan ook gebeurde bij Peter van Peer, in diens café. Het werd een gezellige en fijne vooravond, in de echte gildesfeer.
Teerfeest 28 april
Deze positieve lijn werd s’ anderendaags, maandag 28 april, doorgetrokken. Dat de weergoden ons gunstig gezind zijn, mocht ook toen weer blijken: onder een stralende lentezon verzamelden zich ongeveer 22 gildebroeders en 5 gildezusters voor het Groot Teren.
Om 11 uur riep Hoofdman Achiel van Ballaert iedereen binnen in het Gildelokaal. Hij zorgde voor het openingswoord, waarbij Achiel en diens echtgenote, Lydia, iedereen welkom heetten. Onze overleden gildebroeders indachtig, werd er een minuut stilte gehouden voor Ere Hoofdman, August Hendrickx en Jonge Deken, Frans van Looveren.
Nadien werd het woord gegeven aan Johan Smet, die voor een pastorale bijdrage zorgde. In vroegere tijden was het immers de gewoonte om te starten met een Heilige Mis, maar de laatste decennia is dit geëvolueerd tot dit pastoraal moment. Johan bracht de parabel van de Verloren Zoon te berde, een verhaal waar iedereen ingetogen naar luisterde.
Onze Koning Kurt nam nadien het woord over voor enkele mededelingen en zette zo zijn titel als Koning in de verf.
Na dit officieel en ceremonieel gebeuren, werd naar het gilde café gegaan.
Penningmeester Marcel Vrints gaf aan iedereen, schriftelijk , inzage in de balans van voorbije Paasmaandag. Zo zette hij de transparantie en openheid die op alle gebied heerst in onze gilde, kracht bij. De balans was uitermate positief.
Met vereende kracht zetten de gildebroeders en -zusters zich voor, tijdens en na Paasmaandag, in om de Opendeurdag op onze gilde tot een succes te maken. Daarin zijn we ten volle geslaagd, met dank aan alle helpers en uiteraard ook aan het talrijke publiek dat we mochten verwelkomen!
Door het spijtige overlijden van Jonge Deken, Frans van Looveren, kwam diens plaats als Deken vacant. Er diende derhalve een nieuwe Jonge Deken verkozen te worden. De verkiezing gebeurde op traditionele wijze: iedereen, die daartoe gemachtigd was, kon zich kandidaat stellen en kon verkozen worden.. Elke gildebroeder zette een naam op een papiertje, die door Hoofdman Achiel verzameld werden.
Nadien volgde de telling door de Hoofdman en Oude Deken, Kris van Ginneken, in bijzijn van de gilde. Al spoedig kwam er de spreekwoordelijke (en actuele) witte rook uit de schouw: Marcel Vrints werd verkozen tot Jonge Deken. Onder luid applaus aanvaardde hij zijn taak. Wij, alle gildebroeders en -zusters zijn overtuigd dat Marcel zijn taak goed zal vervullen en wensen hem alle succes en steun toe!
De droge kelen dienden nadien dringend gesmeerd te worden, wat dan ook gebeurde met het daartoe bestemde gerstenat of anders drank. Dat dit buiten kon gebeuren, onder fijne weersomstandigheden, bevorderde weerom de aangename sfeer!
Rond 13 uur werd iedereen aan tafel verzocht, de dames van de catering waren klaar met het bereiden van het menu. Dit luidde: soep- hesp en rol met witte en groene bonen- gebak. Volgens de, weerom aloude, traditie, is dit het klassieke menu bij het Groot Teren. De bedoeling is om dit uiteraard volgens de geplogenheden te blijven onderhouden.
De wijnen, waaraan we ons ten overvloede konden toe overlaten, werden geschonken door onze Keizers: Jan Vermeiren, Kris van Looveren en door Maria Quirijnen, namens haar helaas overleden echtgenoot Jef Aernouts. Veel dank daarvoor!
Na het eten werd er gezellig verder gekeuveld over en buiten het gildeleven. Aan spreekstof geen gebrek, de uren gingen weer veel te snel voorbij….!
Na een weerom geslaagde dag, werd dit feestelijk gebeuren door iedereen met een goed gevoel afgesloten!
Jos Van Dijck - Archivaris
Willy Van Gastel - Ouderman
Achiel van Ballaert - Hoofdman