Afscheidsplechtigheid van DEKEN Frans Van Looveren

Op woensdag 2 april 2025 ontviel ons Gildebroeder, Deken, Wapenmeester Frans van Looveren.

Met Frans verliest onze gilde een uniek, trouw en zeer toegewijde gildebroeder.

Frans van Looveren legde de eed als Gildebroeder bij de Sint-Jorisgilde van Brecht af in 1992. Hij had een buitengewone interesse in alles wat met geschiedenis te maken had. Al op jeugdige leeftijd was hij in de ban van de geschiedenis van de Grieken en Romeinen, en had tevens een luisterend oor naar het verleden binnen onze eigen kontreien. Dit paste hij ook toe binnen onze eigen gilde. Zo trok hij eigenhandig naar her Duitse Baesweiler, om er meer te weten te komen over de “Slag van Baesweiler” in 1371. Naar verluid waren daar leden van de Sint-Jorisgilde van Brecht aanwezig. Die stelling werd bevestigd en Frans bracht dit kostbaar gegeven mee naar Brecht.

Al spoedig bleek Frans meer dan een gewoon gildebroeder te zijn. Als regelmatig schutter liet hij zich gelden, wat resulteerde in het behalen van de begeerde titel van Koning in het jaar 1996. Maar niet alleen op Den Doel of onder de Staande Wip was Frans actief, hij maakte zelf ook menige boog. Zijn laatste boog is trouwens nog van recente datum! Daarbij werd gelet op het kleinste detail. Op het schouderplaatje van elke boog prijkte hij de naam van een slag uit het verleden, zijn kennis van geschiedenis bracht hij alzo over op zijn zelfgemaakte bogen.

Ook zijn organisatorische kwaliteiten gingen niet onopgemerkt voorbij. Hij raakte betrokken in vele gilde activiteiten en werd dan ook verkozen tot Deken van de Gilde, in het jaar 2002. Afwisselend Jonge of Oude Deken, bij elke nieuwe verkiezing stelde hij zich kandidaat en werd overtuigend verkozen. Zijn taak als Deken vervulde hij “met verve”: van Vastenavond tot Kerstmis zette hij zich in bij elke activiteit van de gilde.

Een bijzondere eigenschap van Frans was zijn kunst van de kaligrafie. Op minutieuze en kunstige wijze schreef hij het “Obituarium” in. Deze werken nemen een speciale plaats in in het archief van de gilde en vormen een uitzonderlijke blikvanger in ons gildelokaal.

Bij het tot stand komen van het archief, speelde Frans eveneens een belangrijke rol. Zo kende hij elke boog: de ouderdom, de houtsoort, wie hem gemaakt heeft, wie hem hanteert…Zijn kennis, die hij zo uit zijn geheugen kon schudden, was al een archief op zich. Tijdens het jaarlijks “Groot Teren”, de maandag na Sint-Joris, nam hij gedurende meerdere jaren de pastorale taak op zich. Bij zijn uitleg was het steeds muisstil, zijn woorden werden op gewaardeerde en serene wijze beluisterd.

Om alle taken en activiteiten van Frans toe te lichten, hebben we nog veel meer plaats en ruimte nodig. Dat hij een erg gewaardeerd en super actief gildebroeder was, staat buiten kijf. Hij kan een status als Deken, Koning, Wapenmeester, Gildebroeder voorleggen. Hij heeft al zijn taken met grote onderscheiding vervuld!

Wij, de gildebroeders en -zusters, zijn dan ook erg gevleid om Frans in ons midden gehad te hebben.

Frans overleed op woensdag 2 april 2025, op 76-jarige leeftijd, na een slepende ziekte. De gildebroeders en gildezusters delen mee in het verdriet van de familie.

De begrafenisplechtigheid van Frans vond plaats volgens de aloude gildetradities, en dit op donderdag 9 april 2025. Een ruime delegatie van Brechtse gildebroeders (23!) bood zich om 10u aan in het gildelokaal. Alle getooid in “Groot Ornaat” (rode tabbaarden), begaven ze zich naar het Uitvaarthuis Sereni, waar Frans was opgebaard.  Stoetsgewijs werd de kist naar de Sint-Michielskerk gevoerd.

De vlag van de gilde ging voorop, nadien 2 gildebroeders met een boog, een gildebroeder met het Dekenboek, gevolgd door de Hoofdman Achiel van Ballaert en de andere gildebroeders.

Aan de kerk werd een erehaag gevormd, de kist werd door 4 gildebroeders naar binnen gedragen. Achteraan in de kerk werd de kist neergezet, links en rechts stelden de gildebroeders zich op en flankeerden aldus het stoffelijk overschot van Frans. Twee fraaie voetbogen, gemaakt door Frans, zijn foto, mantel en eretekens, vervolledigden de uitgesproken aanwezigheid van de Sint-Jorisgilde.

Dat Frans ook buiten de gilde van Brecht erg geliefd was, bleek uit de opkomst van talrijke gildebroeders  en gildezusters uit de naburige dorpen, zoals Sint-Lenaarts, Kalmthout, Nieuwmoer, Sint-Job in ’t Goor, Wildert. Ook zij waren in hun kledij aanwezig.

Tijdens de serene plechtigheid, voorgegaan door Diaken Ivo van Hecken, werden de doodsprentjes uitgedeeld door de gildebroeders. Op het einde van de dienst, werd, in naam van de gilde, een woord van waardering, dank en innige deelneming voorgelezen, eveneens door 2 gildebroeders.

Vervolgens werd Frans uitgeleide gedaan uit de kerk door de gilde, die buiten nog een laatste groet aan Frans bracht.

Naar eeuwenoude traditie, werd de gilde nadien vergast op het “lijkbier”, een gewoonte die reeds in 1600 van toepassing was en inhoudt dat de familie van de overledene de gilde “vrijhoudt”. Enkele gildezusters hadden, in opdracht van de familie, gezorgd voor boterhammen met hesp en kaas, gevolgd door koffiekoeken, en drank naar believen.

Na het eten begaven de gildeleden zich naar buiten, waar onder een zachte lentezon werd nagepraat over de vele activiteiten waarover Frans zich boog. Onder de terechte woorden: “we gaan onze Deken Frans van Looveren missen”, trok nadien iedereen huiswaarts….de gedachte meenemend aan een heel bijzonder en erg gewaardeerde gildebroeder.

Brief voorgelezen in de afscheidsviering  (door Marcel Vrints – Jos Van Dijck):

“Beste familie”,

Namens alle gildebroeders, en gildezusters van onze Sint-Jorisgilde willen wij onze oprechte en welgemeende deelneming overbrengen bij het heengaan van uw dierbare vader, partner, schoon- en grootvader, van onze Deken en Wapenmaker der gilde.


Met Frans verliezen we een zeer actieve en graag geziene gildebroeder. Buiten zijn gezin, beheerste de gilde zijn leven. Hij legde de eed af in 1992, op 44-jarige leeftijd. Zijn interesse in al wat met geschiedenis te maken heeft, paste hij al snel toe in de gilde. Zo trok hij zelf naar het Duitse Baesweiler, waar onze Sint-Jorisgilde voor het eerst in de annalen van de geschiedeis opdook, naar aanleiding van de Slag aldaar in 1371. Hij wou ter plaatse polsen of dit wel klopte. De bevestiging die hij daarvan meebracht was zowel voor hem als voor onze gilde zeer waardevol en van groot belang.

Als schutter liet Frans zich algauw gelden. Dat leverde hem in 1996 de felbegeerde titel van “Koning” van de gilde op, een taak die hij eervol deed en waarnam.

Zijn inzet voor tal van activiteiten werd door iedereen gewaardeerd en opgemerkt. Hij was niet de man van grote woorden, maar veeleer van daden. In het jaar 2002 kreeg hij dan ook de belangrijke taak van Deken binnen de gilde. Hij was en werd betrokken bij alles wat er zich in het gildeleven afspeelde: organiseren, aankopen, regelen, contacten leggen… kortom alles wat er reilde en zeilde binnen de gilde. Dat hij deze taak goed deed, werd bij elke verkiezing bevestigd: hij werd immers steeds herkozen!

Frans zijn actieradius was erg breed. Zo schreef hij ook het Obtuarium, het officiële ledenboek, in. En dit op een erg kunstige manier: in kalligrafisch schrift! Een bewonderenswaardig werk. Bij het jaarlijks Groot Teren, de maandag na Sint-Joris, eind april, wordt er eerst een pastoraal moment ingelast. Ook deze taak rustte op zijn schouders. Zijn grote kennis over al wat met bogen te maken had, zette hij om in praktijk. Frans heeft tal van bogen ,gemaakt, met intense precisie en specifieke afwerking. Deze activiteit als Wapenmaker, heeft hij tot voor kort uitgevoerd. Menig boogschutter hanteert een boog ontworpen en gemaakt door hem.

Met Frans verliezen we een veelzijdig en begeesterd gildebroeder. Zijn taken en activiteiten deed hij met grote onderscheiding, de waardering die door de gildeleden hierbij werd geuit is dan ook terecht en gemeend. Hij genoot van het samenzijn met de andere gildeleden, het pintje, de gezapige babbel… hij had een goed woord over voor iedereen. De Oude Caerte van 1600 indachtig, stonden de gildebroeders er dan ook op om Frans op gildebroederlijke wijze ten grave te dragen. Zijn heengaan zal een grote leegt achterlaten in onze gilde, wij delen innig mee in het verdriet van de familie.

Langs deze weg wensen wij de familie veel sterkte.

Vanwege de gildebroeders en gildezusters van de Gilde van den Edelen Ridder Sint-Joris binnen Brecht.

 

Jos van Dijck-Archivaris                                     Willy van Gastel-Ouderman

 

                                 Achiel van Ballaert-Hoofdman.

 

Vorige
Vorige

Groot teren 2025

Volgende
Volgende

Vastenavond Teerfeest 4 maart 2025